Aangifte tegen burgervader Aptroot

ZOETERMEER – De op oudjaar op het Bodohout opgepakte groep bewoners moest wel aangifte doen tegen de Zoetermeerse burgemeester. Dat stellen althans een aantal inwoners van de Houtbuurt. ‘Aptroot heeft duidelijk een grens overschreden’. Er zouden de afgelopen drie weken vanuit de buurt zo’n 13 aangiften zijn gedaan tegen Burgemeester Charlie Aptroot.

De aangiften zijn gericht tegen enkele uitspraken die de burgemeester naar aanleiding van het politieoptreden tijdens de jaarwisseling deed. Bij die actie werden tenminste 17 bewoners uit de Houtbuurt aangehouden en 13 personen moesten in een politiecel overnachten. Direct liet Aptroot weten tevreden te zijn met de politieactie. ‘Zero tolerance voor bekende overlastveroorzakers werkt’, aldus de burgemeester.

Spuugzat
De opgepakte bewoners ontkennen overlastgevers te zijn en Aptroot haalde zich de woede van een aantal bewoners op de hals. De groep tracht de waarheid boven water te krijgen. ‘Het beeld dat Aptroot doet ontstaan is feitelijk onjuist. Wij zijn dit spelletje spuugzat’ aldus een van de bewoners.
Een groep bewoners zegt door politie en gemeente doelbewust te worden gecriminaliseerd. ‘De Houtbuurt is al langere tijd het toneel van een politiek spel. Jammer dat wij daar de dupe van moeten worden.’ Volgens de groep worden zij zwart gemaakt, omdat ze eerder onnodig en buitensporig politieoptreden- en geweld in hun wijk aan de kaak stelden. Ook de politieactie op oudejaarsavond is volgens hen het directe gevolg hiervan. Desalniettemin geven de bewoners aan zich niet te laten intimideren. ‘Laat het voor iedereen die zich misdraagt een waarschuwing zijn, deze lijn houden wij vast.’

Wat vooraf ging
Bewoners uit de Houtbuurt doen al langere tijd melding van onnodig en buitensporig politieoptreden. Voorlopig dieptepunt leek de politieactie aan het Morapad in de zomer van 2012. Bij die actie werden tenminste 12 jongeren hardhandig aangehouden en ingesloten. Volgens de bewoners dreigt de situatie te escaleren. Middels een open brief riepen zij de burgemeester daarom op tot een gesprek.

Weinig effect
Nadat Aptroot aanvankelijk gehoor leek te geven aan de oproep liet hij het gesprek op het laatste moment afketsen. Volgens Aptroot weigerden de bewoners hun naam- en adresgegevens te verstrekken. De bewoners zeggen wel degelijk namen te hebben overhandigd en maakten hun zorgen uiteindelijk schriftelijk kenbaar (zie pagina 1 en pagina 2). Hun inspanningen lijken tot op heden echter weinig effect te hebben gehad.

Bron: Dichtbij.nl