Camerabeelden politieactie Morapad onvindbaar

ZOETERMEER – De camerabeelden van de geruchtmakende politieactie tijdens de zomer van 2012 zijn onvindbaar. Dat zou blijken uit een Wob-verzoek dat het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!) namens bewoners heeft ingediend. De betrokkenen zijn niet verrast.

Het buurtcomité is niet verbaasd dat de beelden van het politieoptreden niet zijn terug te vinden. Ook onder betrokken inwoners overheerst cynisme, omdat in hun ogen politie en gemeente al langere tijd een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen zouden frustreren. Nieuwe informatie van de betrokken overheidsinstanties kan dit gevoel niet wegnemen. Uit een Wob-verzoek blijkt dat de camerabeelden inmiddels onvindbaar zijn, terwijl tijdens de politieactie sprake was van permanente videosurveillance aan het Morapad. Hoe en waarom die beelden zijn verdwenen is een raadsel.

Volgens de bewoners maken de recente ontwikkelingen een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen onvermijdelijk. Of dit onderzoek er nu wel zal komen is echter maar de vraag. De gemeenteraad moet daartoe beslissen. De vorige keer dat de raad over de kwestie debatteerde kon er voor een onderzoek geen meerderheid worden gevonden, onder andere omdat Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer) en burgemeester Charlie Aptroot (VVD) toen weigerden om dit initiatief een kans te geven. GroenLinks, Lijst Hilbrand Nawijn (LHN), PvdA en SP waren wel voorstander van een diepgravend onderzoek.

De politieke verhoudingen kunnen niet maskeren dat vier jaar na dato de inwoners nog steeds niet zijn te spreken over het in hun ogen “buitensporige en onnodige” politieoptreden tijdens de zomer van 2012, waarbij twaalf bewoners aan het Morapad hardhandig zouden zijn aangehouden. De politieactie leidde in Rokkeveen tot grote beroering en ook de lokale politiek bemoeide zich met de kwestie. Oplossingen en excuses bleven uit, waardoor een deel van de betrokken inwoners zich genoodzaakt voelde eigen onderzoek te laten verrichten. Daaruit blijkt nu dat beelden van de bewuste politieactie onvindbaar zijn.

Bron: Dichtbij.nl