Deel bewoners Houtbuurt blij met OM

ZOETERMEER – Een groep bewoners uit de Zoetermeerse Houtbuurt zeggen verheugd te zijn met het Openbaar Ministerie (OM). Zij prijzen vooral de snelheid waarmee het OM te werk is gegaan.

Ruim een week geleden deed een groep van 13 bewoners aangifte tegen de Zoetermeerse burgemeester Aptroot wegens smaad en laster. Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd een groep van tenminste 17 bewoners ‘hardhandig’ door de politie opgepakt en ingesloten omdat zij overlast zouden hebben veroorzaakt. De inwoners ontkennen overlast te hebben veroorzaakt en vinden dat zij door de burgemeester publiekelijk als notoire raddraaiers zijn neergezet. Het OM maakte deze week bekend dat zij niets gaat doen met de aangiften. Volgens een woordvoerder is de zaak onderzocht en is er geen sprake van strafbare feiten. ‘De voortvarendheid waarmee het OM deze zaak oppakte is bijzonder’ aldus de bewoners.

Grenzen
In het oordeel van het OM kan de groep inwoners zich echter niet vinden. ‘We zijn kennelijk in een tijdperk beland waar grenzen mogen worden overschreden en macht regeert’ aldus een van de bewoners. Volgens de buurt zijn er voldoende aanknopingspunten om tot vervolging over te gaan. ‘De burgemeester weet dat zijn beschuldigingen niet kloppen. Toch weerhoudt dat hem er niet van ons weg te zetten als bekende raddraaiers.’ De inwoners laten desgevraagd weten het er niet bij te laten zitten, maar het OM te verzoeken om de beslissing te herzien. ‘Wij hebben alle vertrouwen dat het recht uiteindelijk zal zegevieren’, aldus de bewoners.

Wat vooraf ging
Een groep bewoners uit de Houtbuurt ligt al geruime tijd in de clinch met gemeente en politie. De inwoners doen melding van onnodig en buitensporig politieoptreden en vinden dat zij ten onrechte worden gecriminaliseerd. Voorlopig dieptepunt leek de politieactie aan het Morapad in de zomer van 2012. Bij die actie werden tenminste 12 jongeren hardhandig aangehouden en ingesloten. Volgens de bewoners dreigt de situatie te escaleren. Middels een open brief riepen zij de burgemeester daarom op tot een gesprek.

Weinig effect
Nadat Aptroot aanvankelijk gehoor leek te geven aan de oproep liet hij het gesprek op het laatste moment afketsen. De bewoners maakten hun zorgen uiteindelijk schriftelijk kenbaar (zie pagina 1 en pagina 2). Hun inspanningen lijken echter weinig effect te hebben gehad, want ook afgelopen jaarwisseling pakte de politie een groep van tenminste 17 bewoners ‘hardhandig’ op. Volgens de politie zou er ‘overlast’ zijn veroorzaakt, maar dit wordt door een deel van de buurtbewoners ontkent. De burgemeester repte vervolgens in zijn nieuwjaarstoespraak over ‘notoire raddraaiers’.

Bron: Dichtbij.nl