Hof: ‘Geen strafbare feiten Houtbuurt’

ZOETERMEER – Het Gerechtshof in Den Haag heeft opnieuw zeven bewoners uit de Houtbuurt vrijgesproken. Volgens het Hof is er geen bewijs dat de Zoetermeerders tijdens Oudejaarsavond 2012 strafbare feiten hebben gepleegd. Het veiligheidsbeleid van zero toleranceburgemeester Charlie Aptroot (VVD) komt daarmee verder onder druk te staan.

Uitlatingen
De vrijspraken staan op gespannen voet met de uitlatingen die burgemeester Aptroot deed vlak na de inmiddels geruchtmakende politieactie van 31 december 2012 aan het Bodohout. Volgens de burgemeester bleven dankzij het politieoptreden ongeregeldheden in de rest van Zoetermeer uit. De politieactie en de uitspraken van Aptroot leidden tot heftige kritiek van bewoners, maar de burgervader trok zich daar niets van aan. De burgemeester gooide volgens bewoners en politieke partijen daarna zelfs olie op het vuur door voorafgaand aan Oudejaarsavond 2013 waarschuwingsbrieven te versturen naar de eerder opgepakte “bekende raddraaiers”. De uitspraak van het Gerechtshof werpt een ander licht op de gebeurtenissen. Volgens het Hof is er geen enkel bewijs dat de Zoetermeerders strafbare feiten hebben gepleegd en daarmee staat het toch al spraakmakende veiligheidsbeleid verder onder druk.

Onderzoek
In een reactie laat het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!) weten tevreden te zijn met de uitspraak van het Hof. “Het recht heeft gezegevierd” aldus woordvoerder F. Konijn. Volgens Konijn vormt de beslissing van het Hof opnieuw een signaal dat het lokale beleid niet deugt. Hij doelt daarmee op meerdere politieacties waarover de laatste jaren ophef ontstond. Konijn hoopt dat de lokale politiek nu actie onderneemt. “Wij zouden heel graag een onderzoek willen. Dit kan zo niet langer. De politiek zou toch moeten ingrijpen?” vraagt Konijn zich hardop af. Of dat onderzoek er ook echt gaat komen is vooralsnog onduidelijk. Het comité wilt dat de gemeenteraad een leidende rol neemt bij dat onderzoek, maar die bleek eerder niet enthousiast. De betrokken bewoners laten ondertussen weten zich te beraden op vervolgstappen en willen tot die tijd niet reageren.

Overzicht
Inwoners uit de Zoetermeerse Houtbuurt doen al langer melding van onnodig en buitensporig politieoptreden. In 2012 escaleerde dit en werden bij twee grootschalige politieacties 29 arrestaties verricht. Volgens de betrokkenen onterecht. Zij voelen zich door politie en gemeente gecriminaliseerd. De cijfers lijken hun standpunt te ondersteunen. Zo arresteerde de politie op 24 augustus 2012 twaalf inwoners, maar seponeerde het Openbaar Ministerie (OM) ten aanzien van alle opgepakte personen wegens gebrek aan bewijs. De politieactie tijdens Oudejaarsavond 2012 lijkt vergelijkbaar. Op het Bodohout werden toen zeventien Zoetermeerders aangehouden en ingesloten, waarvan vier personen na enkele uren al in vrijheid werden gesteld. Het OM besloot uiteindelijk negen inwoners niet te vervolgen en één persoon werd door de Rechtbank direct onschuldig verklaard. Het Gerechtshof heeft nu ook de laatste zeven personen vrijgesproken.

Bron: Dichtbij.nl