Hoger beroep voor bewoners Houtbuurt

ZOETERMEER – De Rechtbank Den Haag blijkt zeven Zoetermeerders tot voorwaardelijke geldboetes te hebben veroordeeld. Tijdens oudejaarsavond 2012 werden zij samen met tien medebewoners opgepakt in de Rokkeveense Houtbuurt. Volgens de politie zouden de inwoners overlast hebben veroorzaakt. De bewoners zeggen verrast te zijn door de uitspraak en hebben hoger beroep aangetekend.

Veroordelingen en vrijspraken
Het vonnis werd afgelopen dinsdag 12 november 2013 door de rechtbank in Den Haag uitgesproken. In totaal stonden negen bewoners terecht voor het veroorzaken van hinder en overlast tijdens afgelopen jaarwisseling. Zij zouden vuurwerk hebben afgestoken. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste forse straffen waaronder een gebiedsverbod voor de gehele Houtbuurt voor aankomende jaarwisseling. Tevens zouden de Zoetermeerders 120 euro aan geldboetes moeten betalen. De rechter deelde dit enthousiasme niet. Er werden weliswaar zeven bewoners veroordeeld, maar gebiedsverboden werden niet uitgevaardigd. Bovendien sprak de rechtbank twee inwoners vrij. De buurt is desalniettemin ontevreden over de vonnissen en reageert verrast. Volgens de bewoners heeft de rechtbank onvoldoende onderzocht of er daadwerkelijk sprake was van overlast en welke individuen daar eventueel verantwoordelijk voor zijn. “De rechter is uitgegaan van een kunstmatig en doelbewust door de politie gecreëerde groep arrestanten en is daarbij de individuele aansprakelijkheid uit het oog verloren” aldus een van de inwoners. De Zoetermeerders zeggen zich niet neer te leggen bij het voorlopige oordeel van de rechtbank en hebben hoger beroep aangetekend.

Comité: “overdreven politieactie”
Ook voor F. Konijn, woordvoerder van het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!), kwam de uitspraak als een verassing. “Er werd met oud en nieuw vuurwerk afgestoken. Om dan massaal bewoners te arresteren lijkt mij ietwat overdreven” stelt Konijn. Hij begrijpt dat de bewoners het er niet bij zullen laten zitten. Bovendien zouden de inwoners een goede kans maken dat hun beroep slaagt. “Meerdere getuigen hebben het hele circus kunnen gadeslaan. Daaruit blijkt dat het politieoptreden onnodig en buitenproportioneel was” aldus Konijn. Hij benadrukt dat het CHiA! de inwoners zal blijven ondersteunen. “Wij laten onze bewoners niet in de steek” zegt Konijn met een knipoog. Hij doelt daarmee op de arrestatie van twee bewoners waarmee de politie en gemeente voor de jaarwisseling bijzondere afspraken zou hebben gemaakt. Deze ‘rolmodellen’ fungeerden bij eventuele overlast als ‘eerste aanspreekpunt’ voor officiële instanties. Volgens Konijn werden die rolmodellen niet ingelicht over de op handen zijnde politieactie. “Uitermate kwalijk” aldus Konijn. Het steekt de bewoners bovendien dat burgemeester Aptroot bij hoog en laag ontkent dat hij rolmodellen liet afvoeren. “Deze poppenkast heeft het vertrouwen in de overheid ernstig aangetast. Bewoners denken nu wel twee keer na voordat zij zich onbetaald laten strikken” besluit Konijn.

Wat vooraf ging
Inwoners uit de Zoetermeerse Houtbuurt doen al langere tijd melding van onnodig en buitensporig politieoptreden in hun woonwijk. In 2012 escaleerde dit en werden bij twee grootschalige politieacties maar liefst 30 bewoners opgepakt en ingesloten. Volgens de Zoetermeerders geheel onterecht. Zij stellen dat bewoners uit de Houtbuurt door politie en gemeente doelbewust worden gecriminaliseerd en voelen zich in de steek gelaten door bestuur en politiek. Vooral burgemeester Aptroot moet het met zijn zero-tolerance beleid ontgelden. Naar aanleiding van de grootschalige politieactie tijdens de oudejaarsavond van 2012 deed de burgemeester enkele dubieuze uitspraken. Die uitspraken zorgden voor de nodige beroering in de wijk en dertien aangiften tegen Aptroot volgden. Waar het OM eerder nog besloot om ten aanzien van twaalf bewoners af te zien van vervolging wegens gebrek aan bewijs, heeft de rechtbank nu zeven bewoners veroordeeld tot voorwaardelijke geldboetes. Het voorlopige vonnis betekent een nieuw hoofdstuk in de inmiddels voortslepende Houtbuurtsoap. De inwoners zeggen het er niet bij te zullen laten zitten en zijn in hoger beroep gegaan. Wanneer dit beroep dient is onbekend.

Rectificatie 21 november 2013
Per abuis is in het artikel vermeld dat twee bewoners zijn vrijgesproken. Dit is onjuist. Tot op heden heeft de rechtbank slechts één bewoner onschuldig verklaard.

Bron: Dichtbij.nl