Kritiek na klappen ‘opgefokte agenten’ aan Oranjefans

ZOETERMEER –┬áDe Politie Eenheid Den Haag heeft in totaal 17 aanhoudingen verricht rond de gewonnen WK-voetbalwedstrijd Nederland tegen Spanje. In Zoetermeer klagen bewoners over ‘opgefokte agenten’ die klappen uitdeelden aan Oranjefans.

p de rotonde bij de Meerzichtlaan in Zoetermeer, waar traditioneel na afloop van een gewonnen kampioensvoetbalwedstrijd een feestje wordt gevierd, verrichtte de politie zes arrestaties en deelde klappen uit aan Oranjefans.

Volgens de politie was er een melding binnengekomen dat het verkeer gehinderd werd en dat een Duitser gemolesteerd zou worden. Bij de aanhouding die erop volgde kregen agenten bierflessen naar hun hoofd gegooid. Hierop werd besloten het verkeersplein leeg te vegen. Maar volgens een woordvoerder van de politie weigerden de meeste aanwezigen weg te gaan, waarop met geweld werd ingegrepen.

Kritiek
Er is veel kritiek op dit optreden. De manier waarop dit gebeurde deed twee feestvierders zelfs naar de telefoon grijpen om 112 te bellen. ‘Ik wilde door andere agenten beschermd worden tegen deze politiemensen,’ zegt Nienke Huijsing (29) bloedserieus.

Ze kreeg vrijdagavond geen klappen en werd ook niet gearresteerd, maar ze vond de houding van de politiemannen zo ‘opgefokt’ en ‘agressief’ dat ze belde en een klacht gaat indienen.

‘Voor mij kwamen vanuit het niets politiebikers in linie op ons af. We werden steeds verder teruggedrongen en kwamen klem te zitten tussen de politie en de bosjes op de uiteinden van de rotonde. Ik wilde weg, maar kon geen kant op. Het was alleen maar schreeuwen ‘nu wegwezen, anders sla ik je wel weg’. En: ‘hard slaan, dan komen ze niet meer terug’. Vervolgens sloegen ze er ook echt op los.’

Gesprek met politie
Ook anderen klaagden dit weekend over het politieoptreden. Met een van hen gaat de politie vandaag al in gesprek. ‘Het gebruik van geweld doen we nooit zomaar, er is wat aan vooraf gegaan,’ aldus een woordvoerder. ‘Maar net als altijd wanneer de politie geweld gebruikt, kijken we achteraf of het rechtmatig is geweest. Zijn Oranjefans eigenwijs geweest of deden collega’s iets ‘te enhousiast’ hun werk?’

Het was niet het enige incident vrijdagavond. Op het Jonckbloetplein bleef het in vergelijking met andere jaren erg rustig, maar werden toch nog vier mensen gearresteerd. Ook op het Kaapseplein in Den Haag moest de politie ingrijpen. Jongeren gingen zowel op rijdende als geparkeerde auto’s zitten en er werd geprobeerd een Hagenaar uit zijn auto te trekken. De ME veegde het plein schoon, twee mannen werden in de boeien geslagen.

De onrust in Transvaal was voor de politie ‘uiterst teleurstellend’. ‘We hebben heel veel maatregelen genomen om het op het Jonckbloetplein rustig te houden. Dat is gelukt. Dan word je er niet vrolijk van als het in een gebied waar rondom een EK of Wk nog nooit iets is gebeurd, ineens mis gaat.’

Bron: AD