Ombudsman start onderzoek naar waarschuwingsbrieven

ZOETERMEER – De Nationale ombudsman (Nom) gaat het optreden van burgemeester Charlie Aptroot (VVD) rondom de jaarwisseling onderzoeken. Meerdere bronnen hebben dat bevestigd. Het is de eerste keer sinds Aptroot zero tolerance in Zoetermeer introduceerde, dat het lokale veiligheidsbeleid door een onafhankelijke instantie wordt getoetst.

Het onderzoek spitst zich toe op zogenaamde waarschuwingsbrieven, die burgemeester Aptroot enkele dagen voor de jaarwisseling 2013-2014 naar twintig ‘notoire onruststokers’ zond. Vooral het beschuldigende karakter van de brief wekt wrevel. Volgens de ontvangers, die allen anoniem willen blijven uit angst voor represailles, overschrijdt de burgervader daarmee een grens. “Een burgemeester dient onpartijdig en onafhankelijk te zijn. Daar merken wij helaas weinig van”, aldus een van de geadresseerden.

Ook Hilbrand Nawijn (LHN) vond het verzenden van de waarschuwingsbrieven ‘overdreven’. De burgemeester lijkt zich vooralsnog niets aan te trekken van alle commotie. De gewraakte brieven zouden passen binnen de bevoegdheid van de burgemeester. De geadresseerden zijn het daarmee oneens. “Nederland is een rechtsstaat, geen bananenrepubliek”, aldus een van hen.

Kritiek
De kritiek rondom de waarschuwingsbrieven komt niet uit de lucht vallen. Diverse inwoners tonen zich al langer ontevreden over het lokale veiligheidsbeleid van burgemeester Aptroot. Vooral de Houtbuurt laat zich stevig horen nadat de politie onnodig en buitensporig tegen een groep bewoners zou hebben opgetreden. Saillant detail is dat het merendeel van de waarschuwingsbrieven ook bij deze inwoners terecht is gekomen. Dit schoot de Zoetermeerders in het verkeerde keelgat. Zij dienden een klacht in en eisten excuses van de burgemeester. Ook het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!) verzocht de gemeenteraad om opheldering. Alle kritiek mag niet baten, want Aptroot weigert in te gaan op het verzoek van de bewoners. Daarmee is een onderzoek door de Ombudsman volgens de Zoetermeerders onvermijdelijk.

Bron: Dichtbij.nl