Ombudsman tikt burgemeester Aptroot op de vingers

ZOETERMEER – Burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer heeft vorig jaar een waarschuwingsbrief aan elf inwoners over de aanstaande jaarwisseling op een onnodig escalerende toon geschreven. Dat is het oordeel van de Nationale ombudsman.

De bewoners hadden bij de ombudsman geklaagd over de toonzetting van de brief die zij vorig jaar in aanloop naar Nieuwjaar van Aptroot hadden ontvangen. In de brief stelde de burgemeester dat zij niet van onbesproken gedrag zijn, eerder voor overlast hebben gezorgd en de openbare orde hebben verstoord. Hij waarschuwde ze om bij de jaarwisseling geen overlast te veroorzaken en de openbare orde niet te verstoren.

Onnodig beschuldigd
De ombudsman vindt dat een burgemeester wel waarschuwingsbrieven mag versturen aan mensen die zijn aangehouden, ook al is er geen sprake van een veroordeling. Maar hij vindt de toon van de brieven in dit geval onnodig beschuldigend. “Met deze toon heeft de burgemeester onnodig escalerend gehandeld.”

“De burgemeester moet er rekening mee houden dat alle burgers, dus ook deze groep, zich gehoord, gezien en eerlijk behandeld voelen”, schrijft hij in zijn eindoordeel.

Hij adviseert om voortaan alleen concreet vastgestelde feiten weer te geven in een waarschuwingsbrief. Ook kan hij mensen die hij een brief stuurt de mogelijkheid bieden om hierover in gesprek te gaan, geeft de ombudsman Aptroot mee.

Excuses
Comité Houtbuurt in Actie reageert namens de bewoners positief op het oordeel van de ombudsman, maar wil nu wel actie zien van Aptroot. “Namens de bewoners kan ik u melden dat de burgemeester tot en met 30 december 2014 de tijd krijgt om zijn excuses aan te bieden alvorens zij vervolgstappen zullen ondernemen.”

Bron: Dichtbij.nl