Onduidelijkheid over vervolging ‘Sinterklaasmishandeling’ Houtbuurt

ZOETERMEER – Coen had zich Sinterklaasavond 2010 heel anders voorgesteld. Naar eigen zeggen kreeg hij te maken met ‘zinloos politiegeweld’. Coen deed aangifte van mishandeling, maar heeft inmiddels bijna vier jaar na dato nog niets van politie of Openbaar Ministerie (OM) vernomen. “Hoelang moet dit nog duren?”, vraagt Coen zich hardop af. Hij heeft het OM inmiddels om opheldering verzocht.

Het voorval waar Coen op doelt is één van de gebeurtenissen die plaatsvond in de Zoetermeerse Houtbuurt; een wijk waar bewoners vaker melding doen van ‘buitenproportioneel politieoptreden’. Coen vertelt hoe hij op Sinterklaasavond samen met twee vrienden onderweg was naar huis toen plotseling vier mannen uit een auto sprongen en hen ‘agressief’ naar hun identiteitsbewijzen vroegen. Hij benadrukt dat het op dat moment niet direct duidelijk was dat het politieagenten betroffen. Terwijl de vrienden werden omsingeld zag Coen hoe één van hen plots op zijn hoofd werd geslagen. “Op dat moment besef je totaal niet wat er gebeurt. Je eerste reactie is de boel sussen”, aldus Coen. Op straat reconstrueert hij hoe hij zijn vriend probeerde te helpen. Achteraf een verkeerde inschatting. Coen wordt door een agent onderuit geschopt. Hij beschrijft hoe hij ternauwernood meerdere trappen richting zijn hoofd kan ontwijken. “Dit had veel slechter kunnen aflopen”, aldus Coen.

Aangifte
Het verbaast Coen niets dat de zaak al zo lang voortsleept. Volgens Coen ontbrak vanaf het begin alle medewerking. Hij vertelt hoe de politie lange tijd weigerde zijn aangifte op te nemen. “Aangifte tegen politieagenten was zogenaamd onmogelijk. Ik moest maar een klacht indienen”, vervolgt Coen zichtbaar geïrriteerd. Hij beschrijft hoe hij soms dag in dag uit politiebureaus bezocht en overal waar hij kwam werd weggestuurd. Het zou er uiteindelijk toe leiden dat zelfs oud-burgemeester Jan Waaijer (CDA) zich met de zaak ging bemoeien. “Toen was alles ineens heel snel geregeld. Binnen een week kon ik aangifte doen”, vertelt Coen. Hij snapt dat zinloos politiegeweld geen populair thema is, maar zegt het onbegrijpelijk te vinden dat politie en OM het zo laten afweten. “Als je als burger iets fout doet is de overheid er als de kippen bij, maar als diezelfde overheid over de schreef gaat is iedereen met vakantie”, aldus een cynische Coen. Hij heeft het OM inmiddels schriftelijk om opheldering verzocht.

Onderzoek
Het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!) laat bij monde van woordvoerder F. Konijn weten geschokt te zijn door de feiten uit de ‘casus Coen’, een zaak die lokaal ook wel bekend staat als de ‘Sinterklaasmishandeling’. Ook Konijn begrijpt niet dat het OM Coen bijna vier jaar na dato geen uitsluitsel heeft kunnen geven over zijn aangifte. “In dit soort zaken is het voor alle betrokkenen van belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid is”, aldus Konijn. Volgens het comité illustreert de kwestie hoe de politie soms kan optreden in Zoetermeer. “Dit moeten we met z’n allen niet willen”, vervolgt Konijn. “Bewoners moeten gewoon veilig over straat kunnen.” Hij laat desgevraagd weten dat het buurtcomité bij de lokale politiek zal aandringen op een onderzoek. “De betrokkenen, maar ook andere inwoners hebben het recht om te weten wat er die avond precies is gebeurd”, besluit Konijn.

Voor dit achtergrondartikel is gebruik gemaakt van gefingeerde namen. Bewoners vrezen represailles en wensen daarom anoniem te blijven.

Bron: Dichtbij.nl