Overbodig Wijkpreventieteam verbaast Houtbuurt niet

ZOETERMEER – Het Wijkpreventieteam stopt. In de strijd tegen overlast liet Zoetermeer sinds 2010 particuliere beveiligers in diverse wijken patrouilleren. Die blijken nu overbodig, want het aantal overlastmeldingen is volgens de gemeente ‘erg laag’. Geen verrassing voor bewoners uit Rokkeveen West en zij reageren dan ook enthousiast.

Vanaf de start van het Wijkpreventieteam botert het niet tussen beveiligers en een groot deel van de Houtbuurt. Volgens verschillende inwoners leidde de aanwezigheid van het Wijkpreventieteam in het verleden dikwijls tot spanningen. Die spanningen blijken niet ongefundeerd.

Oor aangenaaid
Geruchtmakend is bijvoorbeeld de ‘ernstige bedreiging’ van particuliere beveiligers waarover de Zoetermeerse editie van het AD/Haagsche Courant op 17 juli 2010 berichtte. Volgens deze krant zouden ‘zo’n dertig jongeren in zwarte kleding en met planken’ de confrontatie hebben opgezocht. Het verhaal blijkt nogal eenzijdig. Zo laten enkele lokale jongeren desgevraagd weten dat het juist beveiligers waren die ‘hun boekje te buiten gingen’. Over wat er precies is gebeurd willen ze niets zeggen. Wel laten de jongeren weten dat de beveiligers hun een ‘oor hebben aangenaaid’, iets waar ze nog steeds last van zeggen te hebben. ‘Wij zijn daarom alles behalve rouwig dat het Wijkpreventieteam stopt’, aldus de jongeren.

Overbodig
Het Wijkpreventieteam blijkt onder andere bewoners evenmin op sympathie te kunnen rekenen. ‘Beveiligers, Team Handhaving en alcholverbods- en preventieborden: het draagt allemaal bij aan de verloedering van onze wijk. Dat moeten we met z’n allen niet willen’, aldus een inwoner. Er lijkt weinig verbazing over het feit dat particuliere beveiligers ‘overbodig’ zijn. Volgens een man in een bushokje op het Elzehout bestond de overlast in de Houtbuurt ‘slechts op papier’ en is sinds de introductie van het preventieproject de leefbaarheid ‘voor de gewone burger’ achteruit gegaan.

Hij is blij dat het project nu wordt beëindigd. ‘De Houtbuurt is toch geen bedrijventerrein?’ vraagt de man zich hardop af. Een andere bewoner toont zich verontwaardigd dat de gemeente niet eerder is gestopt met het inzetten van particuliere beveiligers in de openbare ruimte. ‘Er wordt kennelijk weinig overlast door bewoners ervaren. Waarom is de gemeente dan eigenlijk begonnen en drie jaar doorgegaan met het Wijkpreventieteam?’, mompelt de bewoner.

Verstandig
Woordvoerder van het Comité Houtbuurt in Actie (CHiA!) F. Konijn laat in een korte verklaring weten het ‘verstandig’ te vinden dat er nu een einde lijkt te komen aan een ‘geldverslindend project’. Ook Konijn verbaast zich niet over het ‘erg lage’ aantal overlastmeldingen. ‘Er is wel vaker sprake van politieke prestigeprojecten. Deze heeft overduidelijk gefaald’, aldus Konijn.

Volgens het CHiA! heeft de inzet van het Wijkpreventieteam alles behalve bijgedragen aan het bestrijden van reële problemen. Zo zouden ‘zinloze politieacties tegen onschuldige bewoners’ zijn toegenomen en genieten ‘bekende raddraaiers’ juist ‘carte blanche’. De sociale cohesie zou volgens Konijn ‘een flinke knauw hebben gekregen’. ‘Jammer, want de Houtbuurt was altijd een gemoedelijke buurt’. Bovendien zou het maatschappelijke draagvlak voor de inzet van particuliere beveiligers altijd flinterdun zijn geweest. ‘Dat de gemeente toch drie jaar aan dit project heeft besteed is onbegrijpelijk’ aldus Konijn.

Bron: Dichtbij.nl