Politie grijpt niet in na ongeregeldheden vreugdevuur

ZOETERMEER – Het in de Houtbuurt georganiseerde vreugdevuur is tijdens de jaarwisseling 2014-2015 ontsierd door ongeregeldheden. Daarbij zouden drie gewonden zijn gevallen. De politie spreekt echter van een “gezellig feest” en heeft niemand aangehouden.

Rond 1:30 uur zou het mis zijn gegaan bij het door de gemeente georganiseerde vreugdevuur. Volgens inwoners gingen ter hoogte van het Ebbehout/Bodohout meerdere personen met elkaar op de vuist. Het is nog onduidelijk wat de precieze aanleiding is geweest voor de schermutselingen, maar volgens ooggetuigen betrof het een conflict tussen bewoners en organisatoren van het vreugdevuur. Bij de ongeregeldheden vielen tenminste drie gewonden. Een van de slachtoffers moest zich ter plekke onder doktersbehandeling stellen. De massaal gearriveerde politie greep niet in en sprak na afloop over een “gezellig’ feest”.

Het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!) laat weten verbolgen te zijn over de gang van zaken en spreekt bij monde van woordvoerder F. Konijn over het “opnieuw meten met twee maten”. Konijn zegt het een schande te vinden dat de burgemeester en politie niet hebben opgetreden tegen de amokmakers. “De burgemeester vierde eerder ongegeneerd de arrestatie van onschuldige bewoners, maar bij een fikse matpartij rondom een gemeentelijk prestigeproject geeft hij niet thuis” aldus Konijn. Hij doelt daarmee op de grootschalige politieactie tijdens Oudejaarsavond 2012.Toen liet de politie zeventien onschuldige inwoners Oud en Nieuw preventief in een politiecel vieren.

Sinds 2012 organiseren gemeente, politie, brandweer en Stichting Mooi! tijdens de jaarwisseling een vreugdevuur in de Houtbuurt. Volgens gemeente en politie zorgt het vuur voor minder overlast in de wijk, maar niet iedereen is positief. Zo riep het bewonerscomité voorafgaand aan de twee voorgaande jaarwisselingen op om het vreugdevuur te boycotten. De recente gebeurtenissen vormen koren op de molen van de tegenstanders. “De rotte appels hebben hun kansen nu echt verspeeld” aldus Konijn. Hij roept de lokale politiek op om in te grijpen. “Het pappen en nathouden moet stoppen. Tuig moet worden gestraft, niet worden beloond” besluit de woordvoerder.

Bron: Dichtbij.nl