Rechtszaak dreigt voor ‘onhandige’ politieactie

ZOETERMEER – Een deel van de bewoners die in de zomer van 2012 aan het Morapad werd opgepakt beraadt zich op juridische stappen tegen politie en gemeente. Dat laat een woordvoerder van de groep weten.
Bijna vier jaar na dato zijn de bewoners nog steeds niet te spreken over het in hun ogen “buitensporige en onnodige” politieoptreden, waarbij twaalf inwoners hardhandig zouden zijn aangehouden. De ‘onhandige’ politieactie leidde in de wijk Rokkeveen tot grote beroering en ook de lokale politiek bemoeide zich met de kwestie. Oplossingen en excuses bleven uit, waardoor een deel van de betrokken bewoners zich nu genoodzaakt voelt juridische vervolgstappen te ondernemen.

De bewoners zouden vooral verbolgen zijn over het gemak waarmee de politie de zaak heeft afgedaan. De politie weigert klachten over het optreden in behandeling te nemen, onder andere omdat de betrokkenen niet op het bureau durven te verschijnen. De Nationale ombudsman (Nom) bemoeide zich kortstondig met de kwestie, maar keurde deze afhandeling uiteindelijk wel goed. Dat is opmerkelijk, want daarmee gaat de ombudsman nadrukkelijk in tegen haar eerdere oordeel dat bureaubezoek niet van een betrokkene mag worden verlangd.

De hele gang van zaken heeft het broze vertrouwen van de inwoners in politie en gemeente verder onder druk gezet. Volgens de bewoners is er voldoende aanleiding een grondig onderzoek naar de gebeurtenissen te gelasten, maar gebeurt dat niet vanwege gelobby uit het stadhuis. Zij wijzen onder andere op de camerabeelden van de bewuste politieactie. Om onverklaarbare redenen zouden politie en gemeente die beelden niet hebben veiliggesteld.

Volgens de bewoners is een onderzoek naar de gebeurtenissen in de Houtbuurt uiteindelijk onontkoombaar. Met behulp van crowdfunding en andere collecteacties zou een deel van de betrokkenen inmiddels een advocatenkantoor hebben ingeschakeld. Onderzoek moet uitwijzen welke mogelijkheden er zijn om op korte termijn alsnog een onderzoek naar de bewuste politieactie af te dwingen. Daarmee lijkt een nieuw hoofdstuk aan de voortslepende Houtbuurtsoap te zijn toegevoegd.

Bron: Dichtbij.nl