Waarschuwingsbrieven Aptroot voorgelegd aan rechter

ZOETERMEER – Het gedrag van burgemeester Charlie Aptroot (VVD) is opnieuw onderwerp van onderzoek. Dat zegt het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!). Ditmaal zou de rechter zich over door Aptroot verzonden waarschuwingsbrieven buigen.

Het nieuws volgt op het vernietigende rapport van de Nationale ombudsman (Nom), waarin gemeentelijke waarschuwingsbrieven als onnodig beschuldigend en escalerend zijn gekwalificeerd. In de ogen van de betrokken Zoetermeerders trekt de burgemeester zich niets aan van die conclusies. Zij wijzen onder andere op enkele uitlatingen die Aptroot deed tegenover onder meer Omroep West en het Streekblad. Tot grote verbazing van de betrokkenen liet de burgemeester daar optekenen dat de waarschuwingsbrief gepast was en dat hij zo weer een brief zou schrijven. De Zoetermeerders stelden Aptroot vervolgens een ultimatum om alsnog zijn verontschuldigingen aan te bieden. Tevergeefs. Deze week werd bekend dat er een aanklacht ligt en dat is niet de eerste keer. Voor zover bekend deden eerder veertien inwoners aangifte tegen Aptroot voor vergelijkbare vergrijpen.

Het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!) laat bij monde van woordvoerder F. Konijn weten dat het vooralsnog gaat om één verwijt. Over de vraag of en hoeveel aanklachten daar nog bij komen wilde hij niets zeggen. “Wij wachten nu de reactie van de burgemeester af. Eventuele vervolgstappen zullen wij uiteraard daarop afstemmen” aldus Konijn. Het bewonerscomité zegt het te betreuren dat Aptroot het op een rechtszaak heeft laten aankomen. “De bewoners hebben zich altijd constructief opgesteld richting de burgemeester, maar op een gegeven moment houdt het op” laat Konijn weten. Volgens het Comité heeft Aptroot meerdere mogelijkheden om zijn verontschuldigingen aan te bieden laten schieten. “Het is nu eindelijk eens tijd dat de burgemeester ter verantwoording wordt geroepen” aldus Konijn. Het is nog onbekend wanneer de rechter de zaak zal behandelen. De betrokken bewoners willen voorlopig niet inhoudelijk op de kwestie reageren.

De recente ontwikkelingen komen niet uit de lucht vallen. Diverse inwoners tonen zich al langer ontevreden over het lokale veiligheidsbeleid van burgemeester Aptroot. Vooral de Houtbuurt laat zich stevig horen nadat de politie onnodig en buitensporig tegen een groep bewoners zou hebben opgetreden. Saillant detail is dat het merendeel van de waarschuwingsbrieven ook bij deze inwoners terecht is gekomen. Het leidde tot commotie onder bewoners en elf klachten bij de Ombudsman, die de inwoners in het gelijk stelde. Ook het Comité Houtbuurt in Actie! verzocht de gemeenteraad om opheldering. Dit alles heeft niet mogen baten, want Aptroot blijft volhouden dat hem niets valt te verwijten. Het buurtcomité stelde de burgemeester vervolgens een ultimatum, maar daaraan werd evenmin gehoor gegeven. Deze week werd bekend dat het gedrag van burgemeester Charlie Aptroot opnieuw onderwerp is van onderzoek.

Bron: Dichtbij.nl