Waarschuwingsbrieven voorgelegd aan Ombudsman

ZOETERMEER – Tenminste dertien inwoners uit Zoetermeer hebben de Nationale Ombudsman (Nom) gevraagd om het optreden van burgemeester Charlie Aptroot (VVD) rondom de jaarwisseling te onderzoeken. Meerdere bronnen hebben dat bevestigd. Voor zover bekend zou het de eerste keer zijn dat het spraakmakende veiligheidsbeleid van Aptroot wordt getoetst door een extern instituut.

Het onderzoek zou zich moeten toespitsen op de zogenaamde waarschuwingsbrieven die de ‘zero toleranceburgemeester’ verzond naar twintig ‘notoire onruststokers’. Vooral het beschuldigende karakter van de brief wekt wrevel. De inwoners vinden dat de burgervader daarmee een grens overschrijdt en willen dat een onafhankelijke derde de zaak gaat onderzoeken. De Ombudsman zou volgens de bewoners vooralsnog de ideale aangewezen instantie zijn. Of hij daadwerkelijk gehoor zal geven aan de wens van de Zoetermeerders blijft echter de vraag. De bewoners hopen daar in de loop van volgende week meer duidelijkheid over te krijgen. Mocht de Ombudsman besluiten om een onderzoek te starten naar het lokale veiligheidsbeleid dan is dat de eerste keer sinds Aptroot zero tolerance in Zoetermeer introduceerde.

Houtbuurt
Saillant detail is dat het merendeel van de waarschuwingsbrieven terecht kwam in de Rokkeveense Houtbuurt. Die wijk ligt sinds enkele jaren onder een vergrootglas omdat meerdere politieacties voor de nodige ophef zorgden. De brieven blijken voornamelijk te zijn verzonden naar bewoners die bij de inmiddels beruchte politieactie op oudejaarsavond 2012 werden opgepakt. Volgens diverse inwoners hardhandig en onterecht. Zij ontvingen desalniettemin een waarschuwing van Aptroot. Al snel bleek dat die actie bij de bewoners in het verkeerde keelgat was geschoten. De inwoners dienden een klacht in en eisten excuses van de burgemeester. Aptroot weigert tot op heden echter in te gaan op hun verzoek. Volgens de gemeente valt het versturen van de gewraakte brieven binnen de bevoegdheid van de burgemeester. Ondertussen steken bewoners hun woede niet onder stoelen of banken. “Er moet een grens worden gesteld. Dit moet een keer afgelopen zijn” aldus een van de Zoetermeerders.”

Bron: Dichtbij.nl