Zoetermeer weigert schikking in brievengate

ZOETERMEER – De gemeente Zoetermeer wilt niet schikken in de ruchtmakende rechtszaak over beschuldigende waarschuwingsbrieven van burgemeester Aptroot. Meerdere bronnen bevestigen dat. De gemeente zit flink met de kwestie in haar maag, maar lijkt een dure rechtsgang toch te verkiezen boven een goede verstandhouding met haar inwoners.

Een rechtszaak hangt al tijden in de lucht. Nadat bekend werd dat Aptroot naar twintig “notoire onruststokers” beschuldigende waarschuwingsbrieven had gestuurd, lieten de ontvangers weten de rechter in te schakelen als de burgemeester geen excuses zou aanbieden. Er volgde nog een vernietigende rapport van de Nationale ombudsman (Nom), maar Aptroot bleef volhouden dat hem niets viel te verwijten. Volgens de burgemeester was de brief gepast en zou hij zo weer een brief schrijven. Inmiddels staat vast dat de beschuldigingen onterecht zijn.

Het geklungel van de burgemeester zette kwaad bloed bij bewoners, maar naar nu blijkt weerhield hen dat niet om lange tijd op de achtergrond koortsachtig overleg te voeren over een mogelijke schikking. Tevergeefs, want het voorstel is deze week afgeslagen door de burgemeester. De gemeente lijkt daarmee een dure rechtsgang te verkiezen boven een goede verstandhouding met haar inwoners.

Het Comité Houtbuurt in Actie! (CHiA!) en de betrokken bewoners willen desgevraagd niet ingaan op de kwestie. Helder is wel dat zij niet blij zijn met de recente ontwikkelingen. De bewoners voelen zich opnieuw te kijk gezet. Het toch al impopulaire veiligheidsbeleid van burgemeester Aptroot komt daarmee verder onder druk te staan. Het is onbekend wanneer de rechter de zaak zal behandelen.

Bron: Dichtbij.nl